Nytt fra Teheran-korrespondenten

Eller nytt og nytt. Her skjer det i grunnen ikke saa mye. Men nettopp derfor skal dere faa enda en flott liten liste. Et lite utdrag fra gaarsdagens og dagens hendelser. Sloeyf "hoeydepunkter", "hendelser" er bedre. Tilvaerelsen aleine i Tehran er nemlig ikke bare fryd og gammen. Det er for eksempel naermest klin umulig aa komme seg rundt paa annen maate enn aa gaa. Med mindre man skal akkurat den ene veien metroen gaar. Og byen er i en tilstand som kan sammenlignes med julestria i Europa. Bare enda flere folk, og enda mere koe. Man har to valg: folketomme smug med en og annen heroinist virrende rundt med sproyta i handa, eller koe, koe og atter koe i hovedgatene. Etter en kort tur innom smuga, har jeg holdt meg mest til koealternativet. Det er ingen tvil om at Karl Johan i julestria kan vaere enerverende, det som imidlertid gjoer NoRuz (Iransk Nyttaar) stria i Tehran verre, er alle disse sosiale kodene om at man ikke kan komme borti folk. Da i hvert fall ikke noen av det motsatte kjoenn. Dermed er ikke dem vanlige broytesegfram/aalesegmellomfolk-taktikken mulig. Man faar pent trippe i takt med virrehuene, fanga i (vindu)shoppetaaka. Vel, nok frustrajoner. Jeg fant da fram til internettcafeen til slutt. Til hoyre ser du Imam Khomeini som holder et vaakent oye over Tehran by.

1. Fikk et haarstrikk i No Ruz gave fra en hyggelige resepsjonisten paa hotellet (dette i motsetning til den veldig lite hyggelige resepsjonisten som jobber paa kveldstid) Navnet hennes betyr "sweet", men husker det ikke paa farsi.


2. Klarte aa faa tak i et maaltid som inneholdt groennsaker paa en restaurant, ved hjelp av en lapp skrevet paa farsi.

3. Fikk hjelp av en hyggelig dame som hadde vaert jordmor i Dubai. Hun ringte bussterminalen og fant ut at de ikke hadde billetter til Yazd foer soendag. Fikk telefonnummeret hennes. Bare aa ringe om det var noe.

4. Fikk hjelp av en hyggelig fyr til aa a ta delt taxi, og deretter finne metrostasjonen. Han var nyutdanna resigoer, og holdt paa med sin foerste spillefilm. En detektivhistorie fra foer revolusjonen. Fikk telefonnummeret hans. Bare aa ringe om det var noe. Bildet er fra metroen, tatt fra damevogna, mot mannevogna.

5. Fikk til slutt, etter en hel dag med farting rundt i byen, fatt i to bussbilletter til Yazd paa fredag kveld. Hurra!

6. Fant ut at boka jeg leser ikke bare handler om en fyr aleine paa et dodgy hotell, men at det ogsaa er samme aarstid som naa. Leste masse.

7. Bytta rom til et billigere et uten do og dusj. Radiatoren staar desverre paa fullt og kan ikke skrues ned uten skiftenoekkel. Bra jeg ikke maa gaa med sloer paa rommet.

8. Tegna radiatoren i en bok jeg har faatt av Cecilie.


9. Saa det merkeligste TV programmat ever; Et laer aa tegne ondsinna karikaturtegning av en hybrid mellom en israelsk soldat og en amerikansk kapitalist ptogram. Med en midi versjon av "candle in the wind" som soundtrack.

10. Varsla vaskepersonalet om liten oversvoemmelse paa fellesbadet paa fellesdoen.


Med hilsen fra Teheran-korrespondenten, for anledningen med nytt sjal med blaa blomster.